Tulosta käyttökohde-esimerkki

Vahingoittuneen seinärappauksen poistaminen

Rappauksen poistaminen on vaivalloista ja pölyistä työtä, mutta joskus siltä ei voida välttyä. Seuraava käyttökohde-esimerkki näyttää, kuinka rappaus voidaan poistaa ja mitä työkaluja tarvitaan pienten ja suurten pintojen irrotustöihin.

  Kuvaus

  Rappauksen poistamiseen on useita syitä ja mahdollisuuksia. Kun rappaukseen on muodostunut kuplia pintaan nousevan kosteuden takia, jolloin haurastunut materiaali ei ole enää riittävän kestävä, tai rapattu pinta on vaurioitunut mekaanisen rasituksen takia. Myös irronnut rappaus, joka ei ole enää kunnolla kiinni tiiliseinässä, on poistettava.
  Yksi mahdollisuus irrottaa rappaus on käyttää vasaraa ja talttaa, mikä on erittäin vaivalloista, tai irrotukseen voi käyttää koneita, kuten poravasaraa tai piikkausvasaraa, minkä yhteydessä pölyä ei voi kuitenkaan imuroida ja siksi siinä syntyy paljon pölyä ja likaa. Siksi on suositeltavaa käyttää saneerausjyrsintä rappausten ja karkeiden tasoitepintojen poistamiseen.
  Myös sisätiloissa, jos seinän ja sisäkaton karkea kuviorappaus halutaan poistaa, on suositeltavaa käyttää saneerausjyrsintä. Sen jälkeen seinän ja sisäkaton voi pinnoittaa uudelleen esim. hienolaastilla.
   

  Koneet/tarvikkeet

  Vaihtoehtoiset koneet

  Valmistelu-/säätötyöt

  • Ennen kuin aloitat rappauksen poistamisen, peitä tai poista sisä- tai ulkotiloissa olevat esineet ja huonekalut, jotta saat suojattua ne pölyltä. Suosittelemme käyttämään silmien- ja kuulosuojaimia.

   +
   talon seinän hiominen
  • Koska rappausta ja tasoitteita jyrsittäessä syntyy paljon pölyä, on suositeltavaa työskennellä esierottimen kanssa. Festool VA poistaa pölymäärästä etukäteen jopa 95 % ennen pölyn johtamista järjestelmäimuriin.

   +
   Esierotin

  Menettelyohjeet

  • Pienille pinnoille

   Ohjaa saneerausjyrsintä RG 80 poistettavalla rappauksella ja jyrsi materiaalia pois halutun syvyyden verran.

   +
   karkean rappauksen poistaminen
  • Suurille pinnoille

   Suurilla seinäpinnoilla on suositeltavaa käyttää suuremmalla työstöpäällä varustettua saneerausjyrsintä. Renofix RG 150 -mallin työstöpään halkaisija on 150 mm. Siksi se soveltuu erinomaisesti julkisivujen rappausten ja tasoitepintojen työstöön.

   +
   Festool-kone
  • Suurille pinnoille

   Karkeiden rappausten ja tasoitepintojen poistamiseen soveltuu erityisen hyvin jyrsinpyörä HW-SZ 35.

   +
   Jyrsinkoneisto
  • Suurille pinnoille

   Helppoa ja kevyttä julkisivuseinällä ohjaamista varten kiinnitetään tasapainotin esim. telineeseen.

   +
   ripustin
  • Suurille pinnoille

   Kiinnitä saneerausjyrsin RG 150 tasapainottimeen. Sen jälkeen tasapainotin kannattaa suurinta osaa työkalun painosta.

   +
   ripustuksen kiinnittäminen
  • Suurille pinnoille

   Liitä saneerausjyrsin RG 150 järjestelmäimuriin CTM 36 E AC HD.

   +
   imurin kiinnittäminen
  • Suurille pinnoille

   Työstöpään työstösyvyys kannattaa määrittää ennen kuin asetat RG 150:n rapatun pinnan päälle. Säädä sitä varten syvyyden säätövipu haluttuun korkeuteen. Syvyyden säätimellä voit koska tahansa säätää, kuinka paljon materiaalia poistetaan.

   +
   hiomakone ripustimessa
  • Suurille pinnoille

   Pidä työkalusta kiinni molemmin käsin, paina käynnistyskytkintä ja aseta työkalu varovasti pintaan vasten. Ohjaa saneerausjyrsintä RG 150 poistettavalla rappauksella ja jyrsi materiaalia pois halutun syvyyden verran.

   +
   Seinän hiominen
  1. Käyttökohde-esimerkit ja työtulokset ovat tekemiämme työvaiheita koskevia asiakirjoja. Ne ovat yksilöllisiä esimerkkejä ja eivätkä anna mitään takuuta tai varmuutta siitä, että ohjeiden käyttäjä pääsee samanlaisiin tuloksiin. Tulokset riippuvat kokemuksesta ja taidoista sekä käytettävistä materiaaleista. Käyttökohde-esimerkit eivät korvaa Festoolin käyttöohjeita ja/tai turvallisuusohjeita. Emme vastaa tietojen, ohjeiden tai käyttöesimerkkien asia- ja oikeusvirheistä, varsinkaan niiden virheettömyydestä, oikeellisuudesta, kolmansia osapuolia koskevasta tekijänsuojasta ja tekijänoikeuksista, täydellisyydestä ja/tai käyttökelpoisuudesta. Ohjeiden käyttäjien oikeudet vahingonkorvausvaatimuksiin, minkä tahansa oikeusperusteen mukaan, ovat poissuljettuja. Nämä vastuunrajoitukset eivät koske tapauksia, joissa on kyse tahallisuudesta, törkeästä huolimattomuudesta tai lakimääräisesti pakollisesta vastuusta.

   Emme vastaa virheiden seurannaisvahingoista.